Mikrobølgesterilisering/- pasteurisering
Mikrobølgesterilisering/-pasteurisering bruger mikrobølgestråling til at inaktivere bakterier, patogener eller vira. Anvendelsen af mikrobølgeopvarmning til pasteurisering af mælk kan minimere aflejringer, og er undersøgt grundigt og har været i kommerciel anvendelse længe. Når det kommer til sterilisering, er der også udført omfattende akademiske og industrielle studier. Den primære fordel er, at strålingen trænger igennem hele fødevarens volumen ensartet og hurtigt, hvilket markant reducerer bearbejdningstiden, den anvendte energi og tab af næringsstoffer, farve og smag.
Teknologien kan anvendes til en lang række produkter inden for fødevareindustrien (sterilisering af diverse fødevarer, fastfood, færdigmåltider og kornprodukter).
Dog har kommercialisering af processen hidtil kun haft begrænset succes. Desuden skaber manglende tilgængelighed af faktiske temperaturprofiler usikkerhed med hensyn til sterilisering, og det er blevet rapporteret, at mikrobølge-assisterede processer ikke altid resulterer i bevarelsen fødevarens kvalitet.