Infrarød opvarmning (IR)


Metoden bag infrarød opvarmning er at bestråle fødevareroverflader med infrarød stråling og derved inducere forskellige ændringer i dets bestanddele på molekylært og atomart niveau.

Teknologien kan erstatte traditionel bagning og ristning eller kan bruges i kombination
med konventionelle opvarmningsteknikker. Det giver reduktion af tilberedningstiden, og omkostningerne til energi kan reduceres med mellem 50-60 % i forhold til en konventionel ovn.

Teknologien anvendes inden for fødevareindustrien til bagning (brød og småkager) og ristning (nødder, frø og kaffebønner). Det skal dog bemærkes, at anvendes teknologien alene, kan den skabe meget tykke brødskorper, ligesom nogle brugere rapporterer øget energiforbrug ved bagning af småkager. Det betyder, at det i dag fortsat er en udfordring at finde succesfulde kommercielle anvendelse af IR-opvarmning i fødevareindustrien med vedvarende forbedringer af omkostninger, produktivitet og kvalitet.